Tarihi 12 bin yıl önceye dayanan Hasankeyf ile Dicle Vadisi, Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı’nın suları altında bırakılmak isteniyor. 10 Haziran’da ise Ilısu Barajı’nın su tutulmaya başlanacağı belirtilmişti lakin dün herhangi bir su tutulma başlamadı. DSİ 16. Bölge Müdürlüğü baraj kapaklarının kapatılmasının fazla yağıştan dolayı yaklaşık bir ay daha ertelendiğini söyledi. Ekoloji hareketleri ise su tutulmasındaki ertelemenin son haftalarda yapılan protestolar ile oluşan kamuoyundan dolayı olduğununu belirtti.
DSİ 16. Bölge Müdürlüğü‘nden bir yetkili ile yapılan görüşmede: “Suyun yüksek olmasından, yağıştan dolayı başka bir tarihe erteledik. Kışın yağmur suyu ortalamadan fazla bir hızla yükseldi. Şuan suyun kotası 417 metre civarında, su tutulma, kota 400 metrenin altına indiğinde, su akışı yavaşlandığın da baraj kapaklarını kapatacağız. Bu yılkı mevsimden beklenilmeyen bir durum yaşandı. Civar şehirlerdeki ovalarda kar erimeye ve bölgede yağışlarda devam ediyor. Bundan dolayı yaptığımız yeni köy yolları var, bunlar tamamlanmadığı için ve bu yüksek kotadan dolayı ertelendi. Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığımız 10 Haziran diye tutturdu da olmadı. Ama en yakında tutulacak, gereken yapılacak. Suyun düşmesini bekliyoruz. En yakın 20-25 gün içinde belki Haziran sonu da, yada Temmuz ayının sonu da olabilir. Bu da havanın durumuna bağlı” ifadelerinde bulundu.
Hasankeyf Yaşatma Girişimi‘nden Ercan Ayboğa ise su tutulmasındaki ertelemeye dair ‘‘Son haftalardaki protesto ve kamuoyu ilgisinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Yine Ilisu projesinin teknik-mühendislik açıdan ve sosyal-kültürel olarak ne denli sorunlu olduğunu gösteriyor’‘ dedi.
Ekoloji Birliği ve Hasankeyf Yaşatma Girişimi, Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakılması planlanan Ilısu Barajı’nda 10 Haziran’da su tutulacağı açıklanmasına karşı 7 Haziran günü saat 20.00’da sosyal medya üzerinden #HasankeyfİçinGeçDeğil hashtag’ı ile kampanya başlattı. Ekoloji hareketlerinin Hasankeyf’in sular altında kalmaması ve Hasankeyf’e ses olmak için yaptığı çağrıya daha sonra birçok sanatçı, aydın, siyasetçi ve STK’ten de destek geldi.
Yine Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi başta olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok ekoloji örgütünün 7 ve 8 Haziran’a ilan ettikleri 3. Hasankeyf Küresel Eylem Günü kapsamında ise dünya çapında 33 şehir de eylem yapıldı.