Greta Thunberg okul kırma eylemlerini gerçekleştirdiği iki yıldır sadece yöneticiler tarafından eleştirilmedi aynı zamanda birçok gazeteci ve hatta muhalif tarafından da eylemlerinin kendi iradesiyle gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda şüphe duyuldu. Şimdi de muhtemelen bu şüpheli davranışlar Nobel’e aday gösterilmesi üzerinden devam edecek.
Eylemlerine 15 yaşında başlayıp şimdi 16 yaşında olan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Almanya’da her yıl sinema ve televizyon dünyasındaki başarılı isimlere verilen Golden Kamera özel ödülünün sahibi oldu. Greta aldığı ödülü geçtiğimiz yıl büyük bir direnişe imza atıp ormanın yok edilmesinin önüne geçtikleri için Hambach Ormanı direnişçilerine adadı.
Hambach’da ne olmuştu?
Gazete Duvar‘dan Erol Malçok’un yazısına göre; geçen yıl Alman hükümeti ve Kuzey Ren-Westfelya eyaletinin kararıyla 12 bin yıllık kadim Hambach Ormanı’nın kalan son yüzde 10’luk bölümü, Alman enerji devi RWE şirketine linyit kömürü çıkarması için verilmişti. Yaklaşık beş yıldır ormanı korumak maksadıyla ağaçların tepelerine kurduğu evlerde yaşayan yaşam savunucuları bu girişime karşı büyük bir direniş başlattı. Binlerce polisin katılımıyla gerçekleşen saldırı ise her yerden ormana akın eden aktivistlerin kararlı tutumuyla uzun bir sürece yayılmıştı. En sonunda mahkeme kararıyla ormandaki canlı hayata ciddi zararlar vereceği gerekçesiyle linyit çıkarılması yasaklandı.
Greta, ödülünü Hambach direnişçilerine adamasının yanında sinema ve televizyon dünyasının ünlülerini küresel iklim krizi konusunda sorumluluk almaya ve popülaritelerini bu yönde kullanmaya davet etti. Gezme ve eğlenme adına uçakla yapılan, hatta günübirlik gerçekleşen “aşırı” yolculukları ve lüks tüketimi eleştirdi.
Yazının başlığının meramına dönecek olursak: Greta Thunberg okul kırma eylemlerini gerçekleştirdiği iki yıldır sadece yöneticiler tarafından eleştirilmedi aynı zamanda birçok gazeteci ve hatta muhalif tarafından da eylemlerinin kendi iradesiyle gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda şüphe duyuldu. Şimdi de muhtemelen bu şüpheli davranışlar Nobel’e aday gösterilmesi üzerinden devam edecek. Greta’ya bugüne kadar gazetecilerin, “Arkanda kim var?”, “Bu içerikte konuşmaları nasıl yapabiliyorsun?”, “Şirketlerden seninle ilgilenen var mı?” sorularının ardı arkası kesilmedi. Onun “Arkamda ben varım, annemi babamı da vegan yaptım ve artık uçakla yolculuk yapmıyorlar. Edindiğim bilgilere gelince: ‘Her iklim aktivisti gibi bilim insanlarının ne söylediklerini ve ekoloji konulu kitapları takip ediyorum’ söylemi de yeterli olmadı. Polonya’nın Katowice kentinde gerçekleşen COP24 Dünya İklim Zirvesi’ne BM’nin davetlisi olarak çağrıldığında bu kez insanlar onun kandırılacağından ve kullanılacağından endişe etti. Oysa Greta orada, BM’ye ve ülkelerin temsilcilerine “Buraya size yalvarmaya gelmedik, almanız gereken sorumluluğu bir an önce alın” diye seslendi. Golden Kamera ödülünün Hambach direnişçilerine atfedilmesi ise bu tartışmalara verilecek en büyük yanıt olmuştur.
Farkında olunan ya da olunmayan gerontokrasi*
Sorulan sorulara ve Greta’nın psikolojisinin ne olacağına dair duyulan kaygılara bakacak olursak burada gizli bir gerontokratik davranış olduğunu gözlemleyebiliriz. Çocuk yaşta olması, kandırılabilme ihtimali, arkasında birisinin öğüt verici olarak bulunma zorunluluğu gibi argümanlar bunu yeterince destekler niteliktedir. Böyle bir durumda yaş söz konusu edildiğinde aslında şunu demiş oluyoruz: Kendi hayatını etkileyen kötücül sosyal-ekolojik durumlara tepki vermek için belli bir yaşı geçmiş olmalısın. Kandırılmamak ve kullanılmamak için de yine yaşın büyük olmalı. Acaba bu yaş kaç olmalı? Farkındalığı genç yaşta gelişen insanlar daha küçüğüm diye tepkilerini sonraya mı saklamalı? Psikolojim bozulur diye böylesine önemli bir konuda popüler olmamak için saklanmalı mı bu çocuklar ya da ebeveynleri onları eve mi kapatmalı?
Türkiye’nin de dahil olduğu sayısı yüzü geçen ülkede çocuklar-gençler aylardır iklim krizi için harekete geçmiş durumda ve onları ellerinden tutup ebeveynleri götürmüyor bu eylemlere. Ya da okullarına gelip boykot yapın demiyorlar. Eğer yetişkinler olarak bir şey yapacaksanız, onların boykot yapması ve psikolojileri için kaygılanmayı bırakıp gezegenin geleceği için kaygılanın! Zira önümüzdeki 12 yıl içerisinde radikal önlemler almayı başaramazsak çocuklarınızın okuyacağı bir okul ve üzerinde yaşayacağı sağlıklı bir gezegen olmayacak!
*Gerontokrasi: Toplum içerisindeki en yaşlı bireyin hiyerarşik anlamda en üst düzeyde bulunması.