Aydınlıların jeotermal santrallere karşı yürüttüğü çevre mücadelesini, aktivist Murat Yüksel ve gazeteci Onur Yıldırım belgeselleştirdi.
“Jeotermal Yetti Gari” belgeselinde, jeotermal santrallerin çevreye etkisi ve Aydınlılar’ın verdiği mücadele yer alıyor. Belgesel filmin yönetmenliğini Video Aktivisti Murat Yüksel, danışmanlığını ise Gazeteci Onur Yıldırım yaptı.
Bianet’ten Sakine Orman’ın haberine göre; 30 dakikalık belgesel film, Aydın bölgesinde yaşayan hak mağdurlarının anlatımlarını ve uzmanlarla görüşmeleri içeriyor.
“Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı” kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle hazırlanan belgesel filmin nasıl ortaya çıktığını yönetmeni Murat Yüksel ve gazeteci Onur Yıldırım’la konuştuk.
“Bir şeyler yapmak gerekiyor diye düşündük”
Murat Yüksel, 2016’da Aydın’a yerleştikten sonra otoyol kenarlarında, yeşil alanın ortasından geçen JES borularının dikkatini çektiğini söyleyerek, “Jeotermalin ne olduğunu biliyordum ama çevreye bu kadar zarar verdiğini bilmiyordum. Daha sonra bu durumun beni rahatsız ettiğini ve bir şeyler yapmak gerektiğini Onur’la paylaştım. Sonra belgesel çekmeye karar verdik” dedi.
Murat Yüksel ve Onur Yıldırım, Jeotermal Enerji Santrali (JES) ile ilgili raporları ve istatistikleri araştırıp inceleyerek ve köyleri gezerek çalışmaya başlamışlar.
“Hafıza oluşturmamız gerekiyordu”
Yıldırım da, Aydın’ın dünyanın en yüksek incir üretimi yapılan yer olduğunu söylüyor ve ekliyor;
“Aydın’da üreticinin ve çiftçilerin bir direnişleri vardı. Çünkü incir ve zeytin üretiminde azalma olmuştu ve insanlar artık topraklarından verim alamadıklarını söylüyorlardı.
“Biz de, tarım alanlarının tahribatına karşı, bir ses çıkarmak adına böyle bir çalışma yaptık. Bu çalışmayla bir hafıza oluşturmamız gerekiyordu.”
Direnişin simgesi Kızılcaköy
Yaklaşık 15 köy gezmiş Yüksel ve Yıldırım.
Belgeselin startını Kızılcaköy’de vermişler çünkü Kızılcaköy, JES’e direniş gösteren ve santralin yapımını bu direnişle durduran bir köy.
Yüksel, JES’in çevreye verdiği zararı gördüklerini şu sözlerle aktarıyor:
“JES’i yapan şirketler, yer altından çektikleri suyu yere enjeksiyon yapmaları gerekirken, ya yeryüzüne veriyor ya da Menderes’e veriyorlar. Bu sudan içen hayvanların öldüğünü, sakatlandığını ya da düşük doğum yaptıklarını gördük.”
Gazeteci Yıldırım ise şu sözlerle ekleme yapıyor:
“Aydın, JES’lerin gerektiği gibi yapılmamasından dolayı çok zarar gördü. Bizler nehirdeki balıkların ve santralin buharından ölen arıları gördük.”
Yüksel, son olarak köyde yaşayan insanların nasıl mücadele etmesi gerektiğini bildiklerini, sadece seslerini duyacak insanların olmadığını söyledi.
Belgesel filmin galası, 6 Ekim’de Aydın’ın Kızılcaköy’ünde Kızılcaköy Kahvesinde yapılacak. Daha sonra çeşitli film festivallerinde de karşımıza çıkacak.
* “Jeotermal Yetti Gari”nin Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
* Fotoğraflar: Murat Yüksel