İklim krizi nedeniyle sular altında kalacak iki şehrimiz

0
Bilim insanları gelecekteki iklim değişikliği senaryolarına göre, risk altındaki 19 Avrupa kıyı şehrinin deniz seviyesi değişimlerini ve bunun maliyetlerini inceledi.

19 şehrin deniz seviyesi değişimlerini 2030, 2050 ve 2100 yılları için tahmin ettiler.

Avrupa’nın kıyı bölgelerinin bu yüzyılda küresel ısınmadan dolayı zarar göreceğini belirten bilim insanları, benzer sorunların dünyanın geri kalanını da etkileyeceğini söyledi.

Yeşil Odak‘dan Ozan Akalın’ın haberine göre; 2030’da iklim değişikliği kayıplarının 19 büyük Avrupa kentinde 1.2 milyar dolarlık bir harcamayla sonuçlanabileceğini gösteren araştırmaya göre, 2100 yılına kadar bu maliyet 40 milyar dolara çıkabilir.

Dünyada her 10 kişiden biri kıyı bölgelerinde yaşıyor

2030 yılına kadar, küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyesinin yükselmesi, Hollanda’nın Rotterdam şehrine yılda 240 milyon dolara mal olabilir. Rotterdam, 2100 yılına kadar kayıpları için yılda 5.5 milyar dolar harcayabilir – ancak İstanbul, kıyı iklimi hasarına karşılık 10 milyar dolar ödeyebilir.

Deniz seviyesinden en fazla 10 metre yukarıda olan kıyı bölgeleri, gezegenin toprak yüzeyinin yalnızca yüzde bir buçuğudur. Ancak 7 milyar insanın yaşadığı gezegenimizde, bu sahil bölgeleri her 10 kişiden birine ev sahipliği yapıyor.

Beş milyondan fazla nüfusa sahip olan bütün mega şehirlerin üçte ikisi bu kıyı bölgelerinde bulunuyor ve hızla büyüyorlar: Son 40 yılda, fırtına ve sel felaketleri riski altındaki nüfus %95 oranında arttı.

Atmosferdeki yüksek sera gazı seviyelerine tepki olarak, küresel sıcaklık arttıkça, fosil yakıtların yanmasıyla yönlendirilir ve böylece okyanus seviyeleri de artar. Denizler, yalnızca karadan buzulların erimesi ile değil, aynı zamanda termal genişleme ile de yükseliyor.

Ancak yağışlı fırtınaların, sellerin, kasırgaların ve fırtınaların sıklığı ve yoğunluğunun, ortalama küresel sıcaklıklar ile birlikte artacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla, dünyanın büyük limanları ve kıyı kentleri sadece aşırı olaylardan kaynaklanan kayıplara karşı değil, aynı zamanda dalgalarla sürekli olarak artan yıpranmaya adapte olacaklar.

İstanbul, Barselona, Londra gibi 19 büyük Avrupa kentini modellediler

İspanya’daki Bask İklim Değişikliği Merkezi’nin bilim adamları, Frontiers in Marine Science adlı dergide, gelecekteki iklim değişikliği senaryoları kapsamında ekonomi maliyetlerini, aralarında Rotterdam, Dublin, Glasgow, St Petersburg, İstanbul, Barselona, Londra ve Kopenhag olmak üzere 19 büyük Avrupa kentine modellemeye çalıştıklarını bildirdi.

1980’den bu yana okyanus seviyeleri 20 cm artmıştır ve bu yüzyılda yıllık artış hızı 1.7 mm’den 2.9 mm’ye yükselmiştir.

Ancak her şehir benzersizdir ve risk hesaplamaları, ortalama deniz seviyesinin yükselmesi dışındaki faktörler tarafından yatıştırılmıştır.

Böylece bilim insanları en kötü durum senaryolarına göre yola çıktılar ve seçtikleri 19 şehrin deniz seviyesi değişimlerini 2030, 2050 ve 2100 yılları için tahmin ettiler: Örneğin, Atina için deniz seviyesinin 2030’a kadar 14 cm artacağını, 2050 yılına kadar iki katına çıkarak 28 cm olacağını ve 2100 yılına kadar 67 cm’e ulaşacağını öngördüler.

Aynı denizin kıyılarındaki komşusu İzmir, ilk iki tarihte 23 cm ve 45 cm artabilir ancak 2100 yılına gelindiğinde, İzmir’in deniz seviyesi 120 cm daha yüksek olabilir.

Rotterdam, kıyı iklim hasarı sıralamasındaki liderliği 2030’a kadar sürecek. 2050 yılına gelindiğinde ise Hollanda kenti, kayıpların yedi kat artacağı İstanbul tarafından geçilecek. İstanbul, kıyı iklim hasarına karşı 2100 yılına kadar yılda 10 milyar dolar ödeyebilir.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın