Şavşat’taki Arpalı Deresi üzerinde davası hâlâ süren HES ile ilgili tepkiler sürüyor. Bölgede muhtarlarla görüşen HES yetkilisi ve Şavşat Kaymakamı “Derenin suyu kışın bize aksın yazın size” diyerek halkı mahkeme öncesi iknaya zorluyor. Halk ise suyunu vermemekte kararlı.
Artvin Şavşat’taki Arpalı deresi üzerine kurulan ve 10 yıldır davası süren Susuz HES tepki çekmeye devam ediyor. Yeni görülecek mahkeme öncesinde Kaymakamla birlikte köy halkını iknaya zorlayan HES şirketine tepki büyük.
Birgün‘ün haberine göre; Şavşat’ta 28 köyün can damarı olan Arpalı deresi üzerine kurulu Susuz HES projesine karşı 10 yıl önce 28 köyün halkı dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesinde yeniden görülecek dava öncesinde, HES yetkilisi köy muhtarlarını ziyarete başladı. Şavşat Kaymakamı, “Devlet Su İşleri yetkilisi ile birlikte yapılan bu ‘inceleme gezilerinde’, halk Suyunuz kışın HES’e aksın. Yazın size aksın. Uzlaşın, suyu verin” şeklinde ikna edilmeye çalışıldı. Muhtarlar, bu ikna etme çalışmasına kaymakamın da katılmasını manidar buldu. Duruma tepki gösteren halk, “Bu su bizim can damarımız. Ölsek vermeyiz” diyor.
“Karalıyız suyumuzu vermeyiz”
Mahkemeden önce yapılan böyle bir zorlamanın, mahkeme sırasında “Biz halkla anlaştık, davaya gerek kalmadı” demenin bir yöntemi olduğunu söyleyen Şavşat halkı, duruma oldukça tepkili.
Savaş Köyü muhtarı Armağan Yılmaz, “Önce muhtarları ikna etmeye çalışıyorlar. Biz kararlıyız. O su yoksa burada yaşamanın da bir anlamı yok. ‘Kışın bizim olsun yazın sizin’ gibi bir tavrımız yok. Tüm halımız bu konuya karşı.”
28 köyü ilgilendiriyor
Bursa Savşatlılar Derneği’nden Okan Öner ise, Karadeniz’deki doğa saldırılarına dikkat çekti. “28 köyü ilgilendiren suyumuzda söz sahibi olmak istiyorlar. Bunun bir mümkünü yoktur” diyen Öner, “Halkın isteklerini görmezden geliyorlar. Biz içme ve sulama suyu kaynağımızı nasıl başkasına verelim? Bu suyun kişisel çıkarlar için kullanılması o bölgedeki halkı yok saymaktır. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.
Bölge sakinlerinden Atilla Akyıldız ise “HES için suyumuzu kesmek istiyorlar. 28 köyü yok etmeyi göze almışlar demek ki. Halk büyük bir tepki içerisinde. Kesinlikle karşı çıkıyoruz. Bizim uzlaşmaya niyetimiz yok. O su o doğanın suyu. Oradaki hayvanlarımızın, otumuzun suyu. Vermiyoruz!”