Termik Santralların Gerçek Bedeli Ölüm

0

AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen termik santralların filtresiz çalışmasına olanak sağlayan yasaya tepkiler büyük. Söz konusu 15 kömürlü termik santralın bulunduğu illerde ise insanlar kanserden ölüyor.

Türkiye’nin çeşitli illerindeki 15 termik santralın baca filtrelerinin takılmasını ve çevre yaptırımlarını iki buçuk yıl daha erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Sanayi Komisyonu’ndan geçmeyen kanun bu kez torba yasayla Meclis’e getirilerek kabul edildi. Özellikle Zonguldak’taki yoğun termik santral faaliyetlerinin artırdığı kanser vakaları yaşanacak felaketlerin habercisi niteliğinde. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise söz konusu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı.

Birgün‘den Dilek Yeğin’in haberine göre; Zonguldak halkı ise termik santralların bulunduğu Kilimli ve Çatalağzı’nda kanser ve solunum yolları hastalıklarında görülen inanılmaz artış nedeniyle hastanelerin dolmasından ve yeterli tedavi görememekten şikâyetçi. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde onkoloji uzmanı bulunmadığını ve hastaların üniversite hastanesine yönlendirildiğini söyleyen bölge halkı, yoğunluk nedeniyle teşhisin bile gecikmesinden ve hastalıklarının ilerlemesinden şikâyetçi. Bölgedeki yoğun kanser vakaları sadece büyükşehirlerde yer alan çocuk onkoloji bölümünün kurulmasına sebep oldu.

Kanun görüşmeleri sırasında CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, özellikle çocuklarda artan kanser vakalarına dikkat çekti: “Santralların bulunduğu illerdeki toplam çocuk onkoloji hastanesi sayısı kaç biliyor musunuz? 15. Ne tesadüf değil mi, filtre takmayan 15 termik santralın bulunduğu illerde 15 tane çocuk onkoloji bölümü var. Bu çocuklara sahip çıkmak gerçek vatanseverliktir.”

Termik santral ölüm saçıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ölüm nedeni istatistiklerine göre de Zonguldak’ta son 10 yıl içerisinde kanser ve solunum sistemi hastalıklarından ölenlerin sayısındaki artış olağanüstü. Kanser nedeniyle ölüm oranı son on yılda yüzde 54, solunum sistemi hastalıklarından ölüm oranı ise yüzde 87 artış gösterdi. Kuşkusuz bu tablo, geneli itibariyle sadece büyük şehirlerde yer almasına rağmen, Zonguldak’ta da Çocuk Onkoloji Servisi açılmasına kadarki süreçte etkili oldu.

Çatalağzı beldesi cehenneme döndü

Deniz Yavuzyılmaz’ın Zonguldak’ın Kilim ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde yaşananlarla ilgili verdiği Meclis araştırma önergesindeki bilgiler termik santralların tehlikesini tekrar gözler önüne serdi. Zonguldak’ın Kilimli İlçesine bağlı Çatalağzı Beldesi’nde sadece bir buçuk kilometrekarelik alanda tam yedi adet termik santral ünitesi bulunuyor. ÇATES’in karşısında 2,790 MW’lık kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyük kömüre dayalı termik santralı ve ortalama bir santralın beş katından daha büyük olan ZETES (Zonguldak Eren Enerji Termik Santralı) yer alıyor. ZETES, Türkiye’deki ortalama bir termik santralın beş katından daha büyüktür. Beldenin tek aktif plajı olan Ömerağzı Sahili’ni de kapsayan bölgeye sekizinci bir ünitenin yapılması düşünülüyor.

Asit yağmurları bile görülüyor

Bölge santrallarının yarattığı kirlilik ve gürültü nedeniyle yoğun göç veriyor. Göçün yanı sıra, kirli hava, solunum yolları hastalıkları ve kanser vakaları ile anılan bölgedeki hava kirliliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporlarında da görülüyor. Bakanlık’ın Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkez Müdürlüğü’ne ait hava kalitesi çevrimiçi izleme aracı tarafından yapılan dört aylık ölçümlerde, hava kalite sınırının günlük limit değerlerinin üç noktada yüzde 50, bir nokta da ise yüzde 70 aşıldığı tespit edildi.

Günde 30 bin ton kömürün yakıldığı termik santrallardan kentin üzerine her gün yedi buçuk ton kül yağıyor ve 30 kilometre çapındaki alana yayılıyor. Kükürtdioksit nedeniyle zaman zaman asit yağmurlarının görüldüğü beldede, santralların soğutma suyu ihtiyacı için günlük dört buçuk milyon metreküp deniz suyu, içinde doğal element ve canlılarıyla birlikte çekilmekte, sonrasında ise bir o kadarı içindeki kimyasallarla birlikte geri akıtılarak Karadeniz’i zehirlemektedir. Yüzey ısısında dört derece artış olan beldede deniz suyu ısısı da beş derece artış gösterdi. Ayrıca kömür nakliyatlarının, stok sahaları ve atık depolarının yarattığı kirlilikler de bölge halkının tepkisini çekmektedir.

Sadece 35 vekil karşı oy kullandı

600 vekilden sadece 36’sı filtresiz kömür santrallarının 2,5 yıl daha kirletmeye devam etmesine karşı oy kullandı.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın