Bergama’da tarihin en büyük ekolojik yıkımı yaşanıyor!

0

Bergama Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Dikili Çevre Platformu ile birlikte basın açıklamasında bulundu.

Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına, Bergama Demokrasi Platformu Bileşenleri, Veli-Der, Eğitim-Sen, DİSK, Tüm-Bel-Sen, Bergama Aktif Bisikletçiler katıldı. CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, İYİ Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Meclis Üyesi Selim Tok, Reyhan Üçüncü, Hasan Yılmaz, Özkan Türkdoğan, İYİ Parti Meclis Üyesi Av.Olgu Altuğ, CHP Kadın Kolları Başkanı Figen Günal ise destek verdi.

Doğa, yıkım ve talan günü

Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel tarafından yapılan açıklamada; “Doğanın metalaştırıldığı, ekolojik yıkımların dünyayı üzerinde yaşanılamaz bir gezegen haline getirmeye doğru hızla yol aldığı bir süreçte ‘çevre günü’ kutlaması ne kadar anlamlı? 5 Haziran ‘Dünya Çevre Günü’ biz yaşam savunucuları için doğa yıkım ve talanlarını dile getirme, yaşam savunucularını ortak mücadeleye davet etme ve ekolojik bir yaşamı savunma günü haline geldi” dedi.

Bergama'da tarihin en büyük ekolojik yıkımı yaşanıyor!

Krizin yükü yoksul halka kaldı

Engel ayrıca; “Bu yıl ‘Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası’na dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisinin etkisi altında girdik. Covid-19 pandemisinin yaban yaşamına müdahalenin bir sonucu olduğuna dair bilimsel araştırmalar var. Salgından en çok işçiler, emekçiler, kadınlar, göçmenler etkilendi. Krizin yükü yoksul halka yıkıldı. Bu süreçte iktidar sermayeye destek olurken, işçilere işsizlik, küçük esnafa iflas, üretici köylüye yoksulluk düştü. Halkın sokağa çıkamamasını fırsata çeviren iktidar ve şirketler ormanlarımızı, dağlarımızı, derelerimizi, tarım arazilerimizi yok etmekten geri durmadılar.

Bergama tarihinin en büyük ekolojik yıkımı yaşanıyor!

Kozak Yaylası yok etmek için taş ocakları devasa kapasite artışlarına gidiyor. Başta Okçular, Aşağı Cuma,  Hacıhamzalar, TerziHaliller köylerinde yaşayan köylülerimiz taş ocaklarıyla iç içe yaşamakta olup sağlıkları tehdit altındadır. Çam fıstığında ki verim düşüklüğü nedeniyle köylününtarım arazileri de bir bir ellerinden çıkmaktadır. Taş ocakları kullanmış oldukları ocakları sorumsuzca terk etmekte arkalarında büyük çukurlar ve pasa taşlarla orman da ki Kozak’ta önüne geçilemeyen ciddi bir ağaç katliamı yaşanmaktadır. Bergama’nın Cevaplı, Karahıdırlı, Çalıbahçe ve Tekkedere köylerinde ki zeytinlik alanlar ve köylülerimiz de taş ocaklarının kapasite artışlarıyla tehdidi altındadır.

Bergama'da tarihin en büyük ekolojik yıkımı yaşanıyor!

Siyanürcü şirket Bergama’yı terk et!

Koza altın madeni Ovacık’ta cevher bittiği için Dikili Çukuralan köyünde ki ocaklarından cevheri getirmekte olup 3. Kapasite artışıyla, bugüne kadar en az 50 bin’i aşkın kızılçam kestiğini düşünüyoruz. Çukuralan’da da bir iki yıla kadar cevher bittiğinde Kapukaya, Yukarıbey, Gelintepe, Kaplan ve Aşağıbey Çam fıstığı arazilerine yöneleceklerdir. Şu an kullanılmakta olan 3. Siyanür atık depolama tesisin de standartlara uyulmadığı ‘kil yerine çakıl kullanıldığı’ bilirkişi raporuyla da tespit edilmiştir. Diğer taraftan Ovacık’ta ki altın madeni çevresinde ki köylerde de kanser vakalarında ciddi artışlar söz konusudur. İki yıl önce İzmir idare mahkemesinin sağlık taraması talebine rağmen Sağlık bakanlığı görevini yerine getirmemiştir. Bir kez daha sağlık bakanlığını sorumlu davranarak bölge de sağlık taraması yapmaya çağırıyoruz.

TÜMAD Madra’dan defol!

Madra’da 6 bin 600 hektarlık alanda kurulan TÜMAD altın madeni, Haziran’dan bu yana üretim yapmakta olup, Kozak Çamavlu, Güneşli ve Kıranlı köylerimize 800-1200metre uzaklıkta olup flora ve fauna üzerinde tehlike oluşturmaktadır. Bölge de anayasal hakkımız olan ‘sağlıklı ve dengeli bir çevre de yaşama hakkımız’da tehdit altındadır.  TÜMAD Madra’da ki yer altı su kaynaklarını hızla tükettiği için yakın zamanda bölge de kuraklığın hazırlayıcısı olacağından endişeliyiz.

Ekolojik yıkımın önünü açan imar planları iptal edilmelidir

İzmir ve Manisa için 1/100 binlik imar planları yapıldı.Söz konusu planlarda, İzmir’de 1400 hektar alanın imara açıldığı ortaya çıktı.İzmir’de Çeşme, Urla, Dikili, Foça da dahil pek çok bölgede koruma kalkanı olan sit kararlarının dereceleri düşürüldü. Böylece yapılaşmaların da önü açıldı. Bu ekolojilk yıkımı kabul etmiyoruz, derhal iptal edilmelidir.

Bergama'da tarihin en büyük ekolojik yıkımı yaşanıyor!

Süt Kardeşler firması Aşağıkırıklar Ovası’nı kirletemez!

Bölgede endüstriyel hayvancılık yapmakta olan firma yıllardır atıklarını Bakırçaya dökülen Mardal deresine vermekte olup ova’da tarımsal faaliyeti tehtid etmektedir. Özellikle yaz aylarında bölge insanın sağlığı da tehlike altındadır. Bu şirket ayrıcalıklı bir şirket mi?  yürürlükteki çevre mevzuatı neden uymuyorlar. Yetkilileri görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

“Bergama Belediye sorumlu davran!”

Bergama’da yeni belediye başkanı göreve gelir gelmez ilk icraatı Koza Altınla sürdürülen Kapukaya, Yukarıbey, Gelintepe ve Çukuralan köylerinde ki davalardan çekilmek oldu. Belediyelerin en asli görevi kentin de yaşayan halkın sağlığını ve doğasını korumaktır. Bergamalının sağlıklı ve dengeli bir çevre de yaşama hakkına kast eden altın şirketinin yanında saf tutmak Bergama’ya ve Bergamalıya yapılmış bir ihanettir. Yol yakınken bu yanlıştan dönün.

Bergama'da tarihin en büyük ekolojik yıkımı yaşanıyor!

Belediye halkın katılımını sağlamalı

Bergama Belediyesi kent merkezin de kent suçu işlemeye yönelik girişimler arifesindedir. Selinos projesinde koruma kurul kararları dikkate alınmalı, stadyumda ki düzenlemeler de tek bir proje Bergamalıya dayatılmamalı ‘kentin ortak iradesi’ ile gerçekleştirmek için ‘halkın söz ve karar’ süreçlerine katılımı sağlanmalıdır. Bu kente yaşayan insanların mutluluğu, yaşadığı kentin sokağına caddesine ve meydanına dair iradesinin alınmasından geçer” denildi.

Basın açıklması; “Yaşasın Karadeniz’den Akdeniz’e, Kazdağı’ndan Munzur’a, Murat Dağı’ndan Madra’ya, Sinop’tan Akkuyu’ya, Burdur’dan Salda’ya, Mardin’den Çeşmeye, Gülpınar’dan Aydın’a, Hasankeyf’ten Allianoi’ye, Karaburun’dan Trakya’ya, ODTÜ’ye kadar ülkenin her yanında tüm doğal ve kültürel varlıklarımızın talan ve yağma alanına dönüştürülmesine karşı verdiğimiz ekoloji mücadelemiz!” sözleriyle sona erdi.

Kaynak: Ajans Bakırçay

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın