Bu yazı, Karıncalar Çevre ve Ekoloji Hareketleri İletişim ve Dayanışma Ağı ve ‘Karıncaların İlkeleri’ hakkında kısa bilgilendirme yapma amacıyla kaleme alındı; Karıncalar, ÖRGÜTLER üzerinden değil BİREYLER üzerinden ülke ölçeğinde kurulmaya çalışılan AĞ‘dır.
KARINCALAR bir örgüt değil bir ağdır, İletişim ve dayanışma ağıdır. Karıncalar’ın bir merkezi, yönetimi, yönetim kurulu, sekretaryası, çalışma ofisi, logosu, Web sayfası, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya hesapları yoktur. Karıncalar Ağı’nın mütevazı bir sloganı, [“Karıncanın Kardeşi Var”] bir WhatsApp, bir Google Grubu, bir de açıkça ifade edilmiş ilkeleri ve ilkeli bir duruşu vardır.
‘Karıncalar Dayanışma Ağı’ bireylerin sadece kendini yönettiği ve diğer karınca kardeşleriyle ilişkilendiği, ortak kararlar aldığı bir ortamdır. Burada her birey sadece kendini temsil eder. Bir başka kişi ya da bir örgüt adına söz almaz, bu amaçla aramızda bulunmaz. Her birey yalnızca kendi adına konuşur ve kendi adına önerilerde bulunabilir. Karıncalar koordinasyonunu ve ilkelerinin uygulamasını, geçici kolaylaştırıcılar aracılığıyla dönüşümlü olarak yapmaktadır.
Kimdir Bu Karıncalar? Nedir Karıncalar Dayanışma Ağı?
Karıncalar Ekoloji Ağı, 12 Ocak 2018 tarihinde Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kuruluşunu ilan ettiğinde okunan basın açıklamasında şunlar dile getiriliyordu;
“Bizler, KARINCALAR gibi bireyler üzerinden yürüyen bir grup kurarak bu düşünce farklılıklarını aşmayı fakat düşünsel ve örgütsel olarak bağlı olduğumuz kurumları by-pass etmeyi düşünmüyoruz. Hatta bu düşünsel/politik farklılıklarımızın grubumuz için büyük bir zenginlik olduğu konusunda hemfikiriz. Amacımız asla örgütlü ve politik duruşun yanlış olduğunu göstermek değil; ve şimdiye kadar yaşanan tüm sorunların örgütlerden kaynaklandığı gibi sığ bir düşünceyi de savunmuyoruz! Ama önemli bir tespit yapmak ihtiyacındayız: Yaşam savunucularının çok hızlı tepki vermesi ve hızla ortaklaşarak harekete geçmesi gereken durumlarda örgütsel ve politik yapıların karar alma süreçlerinin sonucunu beklemek zorunda kalmaları mücadelelerin sekteye uğramasında etkili olabiliyor.
‘Bir araya gelmek’ derken ortak bir zeminde buluşmaktan söz ediyoruz. Yeter ki, ‘asgari müştereklerde’ bir araya geldiğimiz gerçeğini akıldan çıkarmayalım, bu da KARINCALAR grubumuzun bir ‘farklılıkları öne çıkarma platformu’ olmadığı sağduyusunu göstermesine bağlı.” Farklılıklarımızı ait olduğumuz ekoloji, sınıf ve siyaset oluşumlarında koruyacak, mücadelelerimizi bu kulvarlarda sürdürmeye devam edeceğiz elbette. Ama bazı durumlarda daha geniş bir grubun hızla bir araya gelme yeteneğini arttıracak Ekoloji Hareketleri Ağı’nı da özenle kurmak gerektiği düşüncesindeyiz.
“Umarız bu çabalar ekoloji mücadelesinin kendi ayakları üzerinde durma gücünü arttırır ve özerkliğini gerçekleştirme yolunda mesafe kat etmemizi sağlar.”
Karıncalar ismini Bergama köylülerinden alıyor. Türkiye’de modern zamanların tabandan yükselen ilk köylü ve ekoloji hareketi olan Bergama direnişinde köylüler siyanürlü altın madenine karşı destansı mücadelelerinden sonra başka direniş alanlarına koşuyordu; “Ovacık’ta gerilettiler bizi belki ama Çamavlu’da dikildik yine karşılarına. Çünkü Karıncanın Kardeşi Var..” diyorlardı. Evlerinde katledilen Büyüknohutçu çiftinin ilk anma etkinliğine (27/28 Mayıs 2017) Bergamalı direnişçiler de gelmişti bizimle birlikteydi, basın açıklaması yapıldığında açılan pankartta şunlar yazıyordu;
Karıncanın Kardeşi Var …
KARINCALARIN İLKELERİ
1- Çevre ve Ekoloji Hareketleri İletişim ve Dayanışma Ağı Karıncalar ÖRGÜTLER üzerinden değil BİREYLER üzerinden ülke ölçeğinde kurulmaya çalışılan bir AĞ‘dır. Burada her birey sadece kendini temsil eder. Bir başka kişi ya da bir örgüt adına söz alamaz, bu amaçla aramızda bulunamaz. Her birey yalnızca kendi adına konuşur ve kendi adına önerilerde bulunabilir.
2- Karıncalar Ağı’nın kurulma amacı; iklim, doğa ve yaşam mücadelesinin önünü açmak, ekoloji hareketinin bir bütün olarak güçlenmesine katkıda bulunmaktır; Ülke ölçeğinde bir araya gelme, yan yana durma, iletişim, dayanışma ve tartışma ortamları için sağlıklı zeminler hazırlamak, bunu organize etmektir; Söylem/siyasi görüş/fikir zenginliği ve çeşitliliğinin eylem birlikteliğine giden yolu açması yönünde çaba sarf etmektir.
3- Karıncaların iletişim ağında doğrudan herhangi bir örgüt, parti, dernek propagandası ile herhangi bir şirket, ürün ve hizmetin tanıtımı ve reklamı yapılamaz.
4- Kolektif bir yaşam, iklim ve ekoloji mücadelesi ağı olan Karıncalar içinde herhangi bir yapılanma gerçekleştirilmez ve böyle bir yapılanma gruba öncülük edemez. Karıncalar ortamı -Karıncalar grubunun içinde ya da dışında yer alan- birey, örgüt ve yapılanmaların iktidar aracı haline dönüştürülemez.
5- Karıncalar Ağı’nın ekoloji hareketini, “homojenleştirme”, “tek tipleştirme”, “merkezileştirme” gibi bir misyonu yoktur. Bilakis, oldukça heterojen olan ekoloji hareketinin farklılık ve çeşitliliğini anlar, olumlar, kabul eder; bu kabulü referans alarak birey ve gruplar arasında zaman zaman diyaloglar, ortaklıklar, eylem birlikteliği kurabilmenin imkanlarını arar. Böylece “tek tipleşmenin” getirebileceği iktidarlaşma ve hiyerarşilerden uzak durur. Karıncalar mecralarında tek tipleştirme, merkezileştirme, hiyerarşi ve iktidar kurma çabası içine içine girilmez, iktidar kurulmasına katkı ve destek verilmez. Bilakis, yerel yaşam alanlarında direnen öznelerin sesini kısan iktidar ve iktidarlaşma zeminleri dağıtılarak bu seslerin ülke genelinde duyurulması yönünde çaba gösterilir.
6- Karıncalar Ekoloji Ağı içinde alınan kararlar sonucu oluşturulan “Direnişler Buluşuyor!” gibi oluşumlar ana grubu model alsa da bunlar ana gruptan bağımsız, özerk, otonom oluşumlar olarak görülür. Bu gruplar kendi bağımsız ilkeleri oluşturana kadar okumakta olduğunuz karıncalar grubun genel ilkelerine uyarlar. Yeni grup bağımsız ilkeler saptamak için toplantı düzenler. Yapılacak toplantıya kurulan yeni grubun üyelerine ve ana gruba bilgilendirme yapılır. Toplantı daveti Karıncalar Google Grubu’nun mail adresine de atılır. Bu süreç tamamlandığında otonom grup, bu yönde irade oluştuğunda, tamamıyla özerk/bağımsız bir yapı formu kazanabilir. Böyle bir gelişmeden sonra otonom grup adına alınan kararlar ve uygulamalar ana grubu bağlamaz.
7- Karıncalar grubu klasik manada bir örgüt değil iletişim ve dayanışma ağı olduğu için onun adına açıklama yapılamaz, yapılan hiç bir açıklama bu grubu bağlamaz. Bu grup dışında başka da bir Karıncalar Ağı yoktur.
8- Tüm iletişim alanlarımızda, çalışma/tartışma/otonom gruplarımızda din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılamaz. Türcü, cinsiyetçi, ayrımcı/ötekileştirici yazı ve ifadelere yer verilmez. Başkalarını yok sayan, ben bilirimci, yukarıdan ve dikte eden üsluplarla psikolojik şiddet yoluna gidilemez. Gönüllülerden oluşan Karıncalar Ağı’nda hiç bir karınca bir başka karıncaya bazı konularda daha az aktif ya da büsbütün duyarsız olduğu yönünde bir suçlama, ima ve baskıda bulunamaz. Gücü yettiğince her karınca, kararınca, dilediği konuda bir mücadelenin elinden tutabilir, ya da tutmayabilir; Karıncalar ağında hiçbir karıncanın niyeti sorgulanmaz ve görüşlerinden dolayı yargılanamaz.
9- Karıncalar ortamı yeni yaratıcı fikirlere, yorum ve değerlendirmelere açıktır. Nitekim, Karıncaların farklı mecralarında kapsamlı, derinlikli tartışmalar yapılmaktadır. Ve fakat ana WhatsApp grubunda yapılan bazı tartışmalar polemiğe dönüşerek grup üyelerinin şikayetlerine, gruptan kopma ve ayrılmalara neden olmaktadır. Bu yüzden ana gruptaki tartışma uzar, sert, suçlayıcı söz düellolarına ve polemiklere dönüşürse kolaylaştırıcılar, bu tartışmanın çoklu tartışma süreçlerinde sorun yaşanılan ana grupta yürütülmesindense, daha sağlıklı bir tartışma ortamını tavsiye edeceklerdir. Bu gibi durumlarda tartışma ikili üzerinden ilerliyorsa bu kişiler kendi özellerinde tartışmaya devam edebileceği gibi, katılımcı sayısı fazla olduğunda konu “Karıncalar Tartışma Grubu” mecrasına taşınabilir. Daha da genişleme eğilimi söz konusu olursa, tartışma bu defa mail grubunda sürdürülebilir. Çok tartışmalı konularda çevrimiçi, hibrit, ya da yüz yüze toplantılar düzenlenerek -kamuoyunun katılımına da açık bir şekilde- konu enine boyuna, derinlikli olarak tartışılır. Böylece konu yazılı ya da görsel kayıtlarla kalıcı hale getirilebilir.
10- Karıncalar Ağı mecralarında hakaret, suçlama, aşağılama ve saldırgan üslup kabul edilmez. Yazışmalar asgari edep/etik kuralları sınırlarını aşar ve tartışma konusu -veya üslubu- ile ilgili olarak grup bireyleri tarafından çekince belirtilirse, kolaylaştırıcılar bu yazıları değerlendirip, bunlara başvuranları grup adına uyarabilir.
11/a- Kolaylaştırıcılar grubun işlerliğini sağlayan Karıncalar’ın İlkeleri’ni sağlıklı bir şekilde uygulanmasına katkı sağlar. Başkaca görevleri yoktur. Rotasyon usulü ile ve gönüllü olarak görev alırlar. Her gönüllü karınca kolaylaştırıcı olabilir. Kolaylaştırıcılar yapılan paylaşımların akışını ve yazılan yazıların üslup ve içeriğini göz önünde bulundurarak paylaşım yapanlara grup ilkelerini hatırlatarak uyarıda bulunabilir. Kolaylaştırıcıların en önemli görevi, grup içinde yıpratıcı, gruptaki bilgilendirmelerin akışını bozan polemiklerin alevlenmesini, art arda gelen saldırgan mesaj yağmurlarıyla grubun bloke edilmesini önlemek; taraflara grup içinde polemiğe girilmemesi gerektiğini hatırlatmaktır.
11/b- İlkeleri ihlal eden kişi/kişiler bir defa uyarı yapıldığı halde polemiği sürdürüyor(lar)sa kolaylaştırıcılar bu kişi/kişileri gruptan ayrılmalarını rica eder. Uyarı dikkate alınmadığında polemiğe devam eden taraf(lar) gruptan geçici olarak uzaklaştırılabilir ve bu konuda grup kararını beklemek zorunda kalır(lar). Kullanılan dil, üslup, küçümseyici ifadeler göz önünde bulundurularak kişi gruptan 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl uzaklaştırılabilir. Gruba tekrar dönerek grup kurallarını ihlal etmeye devam eden kişilere gruba katılma yasağı da getirilebilir.
11/c– Kolaylıkla hedef haline gelebilen Kolaylaştırıcılar’ın tek başına hiçbir karıncayı gruptan kalıcı olarak uzaklaştırma yetkisi yoktur. Pratik zorluğu çözmek için bir kimseyi ancak geçici olarak gruptan uzaklaştırabilir. Son kararı grup verir. Gruptan uzaklaşan karıncalar, genel olarak Kolaylaştırıcıları günah keçisi ilan etmeden önce, kendilerine ilkeleri ihlal/ihmal edip etmediklerini samimiyetle sormalarını rica ediyoruz. Grup üyelerinden, verimli tartışma/buluşma ortamları yaratmak için sorumluluk üstlenmiş kolaylaştırıcı arkadaşların işlerini kolaylaştırmaları ve bu konuda onlara destek olmalarını bekliyoruz. Hiçbir karıncanın gruptan kopmasına gönlümüz razı olmuyor, ayrılan ve gruptan uzaklaşan arkadaşlarımızla irtibata devam ediyor, konuyu elden geldiğince çözüme kavuşturmaya çaba gösteriyoruz.
12– Dini ve milli bayramlarda ve anma günlerinde olduğu gibi, çeşitli vesilelerle kutlama/tebrik mesajlarıyla, emojinlerle WhatsApp grubunu birbirine benzeyen mesajlara boğarak bilgi akışını sekteye uğratmamaya özen gösterilmesini rica ediyoruz.
13- Karıncalar grubuna katılmak için herhangi bir grup üyesinin daveti yeterlidir. Gruba katılanlardan nezaket gereği ad, soy ad ve yaşadıkları yeri paylaşmaları ve kendilerini tanıtmaları beklenmektedir. Gruba katılan bireyler isterlerse katılma nedenlerini, herhangi bir çevre/ekoloji hareketinde aktif olup olmadıklarını paylaşabilirler.
14- Karıncalar Ağı (KA) doğrudan demokrasiyi ilke olarak benimsemiş bir ağdır. Yukarıda bulunan maddeler tartışmaya açık olduğu gibi ihtiyaç duyulduğunda, grubun belirleyeceği yöntem ve süreçler ile yine grup iradesi ile değiştirilebilir, yeni maddeler eklenebilir ya da mevcut maddeler çıkarılabilir.
15- Olağanüstü bir gelişme olmadıkça WhatsApp gruplarımızda saat 00.00-08.00 arasında mesaj atılmamasını önemle ve hassiyetle rica ederiz.
——————————————
Önemli Not:
Kaos ve kargaşanın önüne geçmek için Karıncalar’ın ilkelerini titizlikle uygulamaya çalışıyoruz. Kolaylaştırıcılar olarak bizler bu ortamın gerek kişisel gerekse farklı gruplar arasında var olan gerginliklerin yansıtıldığı bir ortam olmaması konusunda oldukça hassas davranıyor, böyle davranmak zorunda olduğumuzu biliyoruz.
——————————————-
Meraklı karınca için ek Not (1)
Karıncalar grubuna yeni katılan arkadaşlarımızın unutmaması gereken hakikat grubun heterojen yapısıdır; farklı kimlik, sınıfsal konum ve politik aidiyetlere sahip olan yaşam savunucuları -şecerelerine bakılmaksızın- gruba üye olabilmektedir. Bundan dolayı grup içindeki tartışmalarda karşıt ya da farklı düşüncelerde olan kişileri İKNA ETME çabası güdülmez. Olsa olsa farklı görüşleri ANLAMA çabası içine girilebilir. Kimse bir diğer karıncayla UZLAŞMAK zorunda değildir. Aslında bu çeşitliliğin grubumuzu CAZİP kılan en önemli olgulardan biri olduğunun farkındayız. Hayatın, ekoloji hareketinin, mücadele anlayışlarının ve fikirlerin çokluğu -çoğulluk ve çeşitlilik- grubumuzda doğrudan yansımasını bulmaktadır ve bu öğretici bir süreçtir. İlham aldığımız Gezi sürecindeki bir araya gelmeleri, birliktelikleri ve dayanışma ruhunu Karıncalar ortamında da sağlamaya çalışmak bazılarına imkansız gibi görünse de bu yolda çaba sarf etmenin boş bir uğraş olduğunu kabul etmiyoruz!
Bu çaba, Büyüknohutçu çiftini anma etkinliği sonrası gerçekleştirilen forumda alınan kararla kurulan Karıncalar Ağı, ekoloji aktivistlerinin ülke genelinde hedef tahtasına oturtulduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda daha derin bir anlam kazanacaktır. Tartışmaları soğukkanlılık ve olgunlukla yürütebildiğimizde sorunların daha iyi kavranarak çözülebildiğini ve bu süreçlerden güçlenerek, zenginleşerek çıkılabileceğinin farkındayız. Tartışmaya neden olan her konu aslında bir araya gelmemize mani olan gerçeklerin su yüzüne çıkmasına katkı sağlamaktadır. Ekoloji hareketinin daha etkili bir güç olarak ortaya çıkmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunmasında bu verimli tartışmalar zihin ve ufuk açıcı rol oynayabilir/oynayacaktır. Ayrıca harekete yeni katılan genç aktivistlerin bu tartışmalara susuz olduğunu, bilgi ve deneyimlerin aktarıldığı bu tartışmalı zeminlere ihtiyaç duyduğunu da ekleyelim. Bu zeminler bizler gibi onların da koordinatlarını bulmalarına yardımcı olabileceği gibi, neler yapabileceklerini daha iyi görmelerini ve görmemizi sağlayabilir.
Meraklı karınca için ek Not (2)
Karıncalar Ekoloji Ağı aktif, verimli, doğurgan bir oluşumdur. Bu ağda buluşan, bir araya gelen pek çok birey, karıncalar ağına bağlı ya da ondan bağımsız olarak pek çok yapı, örgütlenme ya da ağ kuruluşuna imza attılar. Başta Ekoloji Birliği (EB) olmak üzere Nükleere Karşı Dayanışma Ağı, Savaşa Karşı Yaşam Platformu, Ekoloji Tartışmaları Grubu, Ekoloji Gazetecileri Ağı, Ekoloji Haberleri Ağı, Türkiye’de bir ilk olan 9 çalışma grubu ile birlikte kurulan Ekoloji Hareketleri Afet Platformu (Eko Afet Platformu), Aysin ve Ali Ulvi Dostları, İklim Dayanışma Ağı, Hayvanı Koru Doğayı Koru Grubu, Direnişler Buluşuyor Grubu, Karıncalar Okuma Grubu, İkizdere İçin Yollardayız, Dersim İçin Yollardayız, İliç İçin Yollardayız, Akbelen İçin Yollardayız, Çambükü İçin Yollardayız, Deştin İçin Yollardayız, Phaselis İçin Yollardayız grupları (“Yollardayız” gruplarının önemli bir kısmı Karıncalar Ekoloji Ağı ile Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu oluşumlarının ortak çalışma gruplarıdır). Karıncalar içinde doğan ve özerk yapılanmalar olarak varlık gösteren başka oluşumlarda bulunmaktadır. Karıncalar içinde doğmayan ve fakat içinde pek çok karıncanın aktif olduğu İklim Adaleti Koalisyonu (İAK) gibi oluşumlar da bulunmaktadır. Kurulmakta olan karınca oluşumlarından bazılarının adları da şunlardır; Bisikletli Karıncalar Grubu, Dağcı Karıncalar, Artivist Karıncalar, Karıncalar Karadeniz..
Meraklı karınca için ek Not (3)
Karıncalar Ekoloji Ağı 12 Ocak 2018 Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenledikleri basın toplantısıyla kuruluşunu ilan ettiklerinde okudukları basın açıklamasından birkaç alıntı yapmak zihin açıcı olacaktır:
“Bizler, KARINCALAR gibi bireyler üzerinden yürüyen bir grup kurarak bu düşünce farklılıklarını aşmayı fakat düşünsel ve örgütsel olarak bağlı olduğumuz kurumları by-pass etmeyi düşünmüyoruz. Hatta bu düşünsel/politik farklılıklarımızın grubumuz için büyük bir zenginlik olduğu konusunda hemfikiriz. Amacımız asla örgütlü ve politik duruşun yanlış olduğunu göstermek değil; ve şimdiye kadar yaşanan tüm sorunların örgütlerden kaynaklandığı gibi sığ bir düşünceyi de savunmuyoruz! Ama önemli bir tespit yapmak ihtiyacındayız: Yaşam savunucularının çok hızlı tepki vermesi ve hızla ortaklaşarak harekete geçmesi gereken durumlarda örgütsel ve politik yapıların karar alma süreçlerinin sonucunu beklemek zorunda kalmaları mücadelelerin sekteye uğramasında etkili olabiliyor.
‘Bir araya gelmek’ derken ortak bir zeminde buluşmaktan söz ediyoruz. Yeter ki, ‘asgari müştereklerde’ bir araya geldiğimiz gerçeğini akıldan çıkarmayalım, bu da KARINCALAR grubumuzun bir ‘farklılıkları öne çıkarma platformu’ olmadığı sağduyusunu göstermesine bağlı.” Farklılıklarımızı ait olduğumuz ekoloji, sınıf ve siyaset oluşumlarında koruyacak, mücadelelerimizi bu kulvarlarda sürdürmeye devam edeceğiz elbette. Ama bazı durumlarda daha geniş bir grubun hızla bir araya gelme yeteneğini arttıracak Ekoloji Hareketleri Ağı’nı da özenle kurmak gerektiği düşüncesindeyiz.
“Umarız bu çabalar ekoloji mücadelesinin kendi ayakları üzerinde durma gücünü arttırır ve özerkliğini gerçekleştirme yolunda mesafe kat etmemizi sağlar.”
Karıncalar Ağı ismini Büyüknohutçu çiftinin anma etkinliklerinde açılan pankarttan almaktadır.
Pankartta; Karıncanın Kardeşi Var yazıyordu…
Meraklı karınca için ek Not (3)
KARINCALAR bir örgüt değil bir ağdır. İletişim ve dayanışma ağıdır. Karıncalar’ın bir merkezi, yönetimi, yönetim kurulu, sekretaryası, çalışma ofisi, logosu, Web sayfası, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya hesapları yoktur. Karıncalar Ağı’nın mütevazı bir sloganı, [“Karıncanın Kardeşi Var”] bir WhatsApp, bir Google Grubu, bir de açıkça ifade edilmiş ilkeleri ve ilkeli bir duruşu vardır!
Ad: KARINCALAR; Karıncalar Ekoloji Ağı, Karıncalar Dayanışma Ağı, Karıncalar İletişim ve Dayanışma Ağı, Karıncalar Çevre ve Ekoloji Hareketleri İletişim ve Dayanışma Ağı şeklinde adlandırılmaktadır. Kısaca: Karıncalar
Google Grup: karincanin-kardesi-var@googlegroups.com
Email: varkarincaninkardesi@gmail.com
NOT: Karıncaların WhatsApp ya da Google Grubu’na üye olmak isteyenler bu telefon (0535 931 49 99, 0530 942 34 48) numaralarına WhatsApp mesajı ya da yukarıdaki adrese email atarak üye olabilirler. Mesaj/Email’de kendinizi iki üç cümleyele kısaca tanıtmanız yeterli olacaktır
.