Tokat’ta Maden Tehdidi

0

Türkiye de son yıllarda ülkenin en büyük ekolojik sorunu olan madencilik tarımı ve ülke köylerini tehdit etmeye devam ediyor. Daha Önce Tokatta Günçalı ve Kilik köylerinin olduğu bölgede gündeme gelen maden sondajı halkın tepkisi ile durmuştu. Şu an mahkeme süreci devam ederken bu kez de Tokat’ın Merkeze bağlı, Aydoğdu,  Batmantaş, Gömleksiz,  Güzelce ve Karkıncık köylerinde 4.sınıf maden .(Altın, gümüş vb. kıymetli madenler) araması için ruhsat verilmiş durumda yöre halkı tarımın biteceği endişesi ile madene karşı çıkıyor.

Türkiye de son yıllarda ülkenin en büyük ekolojik sorunu olan madencilik tarımı ve ülke köylerini tehdit etmeye devam ediyor.. Tokat’ın Merkeze bağlı, Aydoğdu,  Batmantaş, Gömleksiz,  Güzelce ve Karkıncık köylerinde 4.sınıf maden(Altın, gümüş vb. kıymetli madenler) araması için ruhsat verildi.

Daha önce Günçalı ve Killik köylerinin dâhil olduğu bir alan için maden ruhsatı alınmış ve makinelerle hemen arama başlatılmış, köy ve yöre halkının tepkileri ile arama durdurulmuş ve yargı süreci başlatılmıştı. Bu köyler coğrafik olarak birbirine komşu, sınırı olan köyler. Yeşilırmak Nehri’nin Kelkit kolunun su kaynaklarının bulunduğu alan, Çamlıbel dağ sırasında bulunuyor. Yörede endüstriyel herhangi bir faaliyet olmadığından dahası tarımsal kaynaklı kirliliği de maruz kalmadığından temiz sayılıyor hatta yöre halkı derelerinden su içilecek kadar temiz olduğunu söylüyor.

Köylerde özellikle de dağlık kesimlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile arıcılık yapılıyor.  Çamlıbel ovasında ise şeker pancarı, patates, fasulye, silajlık mısır ve yem bitkileri üretimi yapılıyor.

Tarımsal Üretim ve Arıcılık Bitecek

Yöre halkı , Maden yapılması halinde tarımsal üretim,  hayvansal üretim ve arıcılık faaliyetlerin biteceği endişesi ile madenciliğe karşı çıkıyor.  

Aydoğdu köyünde arıcılık yapan Ziraat Mühendisi Murat Türke bu bölgede endemik bitkiler olduğunu belirterek insanların geçim kaynağı da olan Ormanlık alanların madencilik nedeniyle tahrip olacağını söylüyor ve ekliyor “ Şeker pancarı ve silajlık mısırın maden sebebi ile kirlenmesi sonucu bu zehirli kalıntılar bütün ülkeye yayılacak ve insanımız gıda yoluyla zehirlenecektir. Süt ve şeker üretimi kimyasal atıklara maruz kalacak Güzelce barajının suladığı bütün alanlara yayılacaktır. Bu coğrafyanın havası, suyu ve toprağı kirlenecek, bölge yaşanmaz hale gelecektir.”

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın