Bilirkişi raporlarıyla sakıncaları ortaya konulan ve yurttaşlar tarafından karşı çıkılan, 55 bin ağacın kesileceği, yaban hayatının yok olacağı ve kutsal mekânların çöp altında kalacağı belirtilen, “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi” Dersim’in Sütlüce köyünde yapılmak isteniyor. Bugün sabah saatlerinde iş makinaları Jandarma eşliğinde bölgeye sevk edildi. Kırmızıdağ Çevre Platformu, diğer çevre örgütleri ve yurttaşlar çalışmanın yapılacağı yerde eylem başlatarak kesimleri engellemek istedi.
Dersim’de Sütlüce Köyü yakınlarında yapımı planlanan, köylüler ve çevre örgütleri tarafından karşı çıkılan “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi” projesi için iş makinaları çalışmaya başladı. Kırmızıdağ Çevre Platformu çalışmanın yasadışı olduğunu belirterek, durdurulmasını istedi.

Bilirkişi raporları, çevre örgütler ve yurttaşlar tarafından karşı çıkılan ve 55 bin ağacın kesileceğini, yaban hayatının yok olacağını ve kutsal mekânların yok edileceğini belirten, “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi” Sütlüce’de yapılmak isteniyor. Sabah saatlerinde iş makinalarının Jandarma eşliğinde bölgeye sevk edilirken, Kırmızıdağ Çevre Platformu, çevre örgütleri ve yurttaşlar çalışmanın yapılacağı yerde eylem başlattı.
Kırmızıdağ Çevre Platformu üyesi Kemal Altmış, sabah saatlerinden itibaren alanda oldukları ve Orman İl Müdürlüğü’ne ihbarda bulunduklarını belirterek, yapılan inceleme sonucu alanın orman olduğunu tutanak altına alındığını ifade etti.
Kırmızıdağ Çevre Platformu: Börtü Böceğin Rızalığı Yok
Sekiz yıldır bu tesise yönelik mücadele veren ve mücadelesi sonucu Dersimdeki belediyelerin projeden çekilmesini sağlayan Kırmızıdağ Çevre ve Yaşam Platformu Katı Atık Tesisini yapmak için baskı yapan Dersim Katı Atık Birliği’ni oluşturan (DERKAB) bölge belediyelerinin DERKAB’dan çekilmesi neticesi tüzel kişiliğinin kalmadığına dikkat çekerek tüzel kişiliği olmayan kurumun proje sahasında yaşayanların karşı çıkmasına rağmen tesisi adeta dayattığına dikkat çekiyor. Kuruluş Projeye karşı çıkmalarının gerekçelerinin sıralandığı Tunceli Valiliğine yönelik açık mektupta ise çok önemli noktalara değiniyor. Alevi inancında çok önemli bir yeri olan Rızalık konusuna değinilen mektupta şunlara yer veriliyor.

“Ülkemizde Tunceli ilimiz Alevilik inancının merkezi konumundadır. Çöp projesi olarak düşünülen alanda onlarca Alevi ziyaretgâhı ve inanç alanı bulunmaktadır. Alevilik içeresinde ilimizde çok önemli bir yere sahip olan Dewrese Milli ( Milli Dervişi ) ziyaretgâhı, Sultan Paysa(Sultan Padişah) , Kara Haydar ve Derviş Veli ziyaretgâhları bulunduğundan bölgenin inanç kimliğinin korunması çok büyük önem arz etmektedir. Horasan erenlerinin yerleşip yurt edindiği ve kök saldıkları bu kutsal toprakların çöp yığınları altında bırakılmaması gerekmektedir. Alevilik inancında canlı ve cansız cümle mahlûktan rızalık alınması esastır. 55 bin meşe ve ardıç ağacının ve börtü böceğin rızalığı yoktur.
Biz de bölge halkı olarak rızalık vermemekteyiz. Alevilerin kesilmesine rızalık vermediği 55 bin meşe ve ardıç ağacı, Anayasa ve Orman Kanununa göre mutlak korunması gereken milli servetlerimizdir. Tunceli ilinin %68 i ormansız olduğundan çöp projesi için daha uygun araziler bulunmaktadır. Çöp projesinin uygulanmak istendiği alandaki endemik bitki ve yaban hayatı Bern uluslararası sözleşmesine göre koruma altındadır. Kırmızıdağ bölge halkı olarak yaşam alanlarımızı tehdit eden ve yeni göçlere yol açacak olan bu doğa ve orman karşıtı projeden vazgeçilmesini talep ediyoruz.”

Kanunsuz Şekilde Çalışma Yürütülmek İsteniyor
Altmış, kanunsuz bir şekilde çalışma yürütülmek istendiğini aktararak, platform olarak projeye değil yerine karşı olduklarını vurguladı. 9 köy 32 mezranın olumsuz yönde etkileneceğini dile getiren Altmış, bölgede 55 bin ağacın kesileceğini, doğanın tahrip edileceğini, kutsal gördükleri inanç yerlerinin çöp altında kalacağını, geçim kaynakları olan tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin son bulacağını söyledi.
CHP İl Genel Meclis Üyesi Nurcan Koç da, Resmi Gazete ’de yayınlanan kararla Pülümür ve Munzur Vadisi’nin 1. Doğal Sit Alanı olduğunun tescillendiğinin altını çizerek, çalışmanın durdurulması çağrısında bulundu.
Köylülerin ve çevre örgütlerinin bekleyişi sürerken, Jandarma alanda bariyer kurdu.
Bölgeye gelen Orman İl Müdürlüğü yetkilisi tarafından 2 yıllık sondaj ve yol çalışmasına izin verildiği bilgisi aktarıldı. Ve bunun üzerine köylüler alanı boşalttı.
Platform pazartesi günü karara itiraz etmek için dilekçe verecek.