Sözde “çevre bilinci” oluşturma iddiasıyla düzenlenen ve petrolden kâr sağlayan şirketlerin sponsorluğunda gerçekleşen 16. İstanbul Bienali sürüyor. Öte yandan yıllarca iklim mücadelesinde yer alan kişi ve kurumların bienalin etkinliklerinde yer alması ise dikkat çekici.
Plastik kirliliğine dikkat çekmek amacıyla “Yedinci Kıta” temasıyla düzenlenen 16. İstanbul Bienali sürüyor. Bienal bu hafta sonu “Sindirim Programı-Benzin” başlığı ile ev sahipliği yapacak.
ETHA‘nın haberine göre; etkinlik 5 Ekim tarihinde gerçekleşecek. Benzin etkinliğine politik ekoloji alanında çalışmalar yürüten Begüm Özkaynak, Yeşil Gazete yazarlarından ve İstanbul Politikalar Merkezi araştırmacılarından halk sağlığı doktoru ve iklim uzmanı Ümit Şahin, Yokoluş İsyanı’ndan Sanatçı ve iklim aktivisti Eymen Aktel katılırken Cihan Küçük de “sanat ve aklama” üstüne bir konuşma yapacak.
Bienal her ne kadar plastik kirliliğine dikkat çekmek için düzenlense de sponsoru ve kurucusu olan şirketler gelirlerini plastiğin hammaddesi olan petrolden sağlıyorlar. Tamamen ikiyüzlülük içerisinde gerçekleşen Bienal’in sponsorları arasında Koç Holding, Aygaz, Opet ve Tüpraş gibi petrol şirketleri, Ford gibi otomotiv üreticisi, TAV gibi havaalanı işletmecileri gibi fosil yakıt şirketleri var. Söz konusu şirketlerin bienalin sponsoru olmasının akla yatkın tek bir nedeni var; o da kendilerini aklama, topluma masum görünme çabaları. Çünkü hem plastik kirliliğine neden olup hem de buna karşı çıkma çağrısı yapmanın başka bir anlamı olamaz.
İklim değişikliği geri dönülmez bir noktada ve bir felaket senaryosunun da ötesinde. Özellikle dünyayı sarsan iklim grevinin hemen ertesinde başlayan İstanbul bienali çok ilgi çekmiş ancak çok sayıda ekoloji örgütü tarafından hem bienalin aldığı tutum hem de petrol şirketleri teşhir edilmişti. Ekolojistler, iklim için mücadele yürüten herkese de bienale katılmama çağrısı yapmıştı.
Söz konusu şirketlerin iklim değişikliği konusunda ikiyüzlü bir politika sergilemesi, kapitalizmin doğası gereği beklenen bir şey. Çünkü kapitalizm bu şirketlere doğanın katledilmesi pahasına rant ve kâr elde etme “hakkı” tanıyor. Bu nedenle kirlilik sorumlusu olan bu devasa şirketlerin sponsorluğunda gerçekleşen “çevre bilinci” oluşturma amacı iddia edilen bu bienal bir oyundan ibaret. Öte yandan asıl soru yıllarca ekoloji mücadelesi için de yer Yeşil Gazete, Yokoluş İsyani gibi kurumların bienal etkinliklerine katılması.