Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köylülerinin Lübnanlı maden şirketi Meyra’ya karşı yapmak istedikleri basın açıklamasına destek vermek için köye gelenler jandarma tarafından engellendi.
Bursa Çevre Platformu, Bursa Tabip Odası, Bursa Barosu ile çeşitli siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve yurttaşlar Kirazlıyayla girişine kurulan jandarma barikatıyla karşılaştı. Kovid-19 önlemleri gerekçe gösterilerek köye girişin valilik tarafından yasaklandığını ileri süren jandarma, köy girişine barikat kurarak geçişe izin vermedi. Ancak barikat, “Direne direne kazanacağız”, “Lübnanlı şirket köyümüzü terket” sloganları ile 14 kilometrelik yolu yürüyerek tepeleri aşan Kirazlıyaylalı kadınların destek için gelen yurttaşlarla buluşmasını engelleyemedi.
Kaymakam baskısı
Barçık Köyü girişinde yapılan basın açıklamasında Bursa Çevre Platformu adına konuşan Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, “Kovid-19 salgınını sürecinde halkın eve hapsedilmesini fırsat bilen talancı şirket, herkes evindeyken 30 Mart tarihinde tesis altyapısı için arazi düzlemeye ve ağaç kesimine başladı. Halkın baskı ve tepkileri nedeniyle geçici bir süre için çalışmalarını durduran maden şirketi, 11 Mayıs’ta tekrar başlayarak önce bölgeye malzeme nakli yapmış, sonrada insanların evden çıkamamasını fırsat bilerek son hızla inşaata girişmiş ve köylülerin gözleri gibi korudukları ağaçları kesmeye devam etmiştir” dedi.
Aksoy, Kaymakamlığın ve emrindeki kolluk güçlerinin köylülere baskı uyguladığını, yüklü cezalarla tehdit ettiğini belirtti. Aksoy, “Yasal izinleri olmadığı halde inşaat ve ağaç kesme çalışmalarına başlayan, kanunu ve hukuku yok sayan maden şirketini faaliyetlerini durdurmaya, sorumluları da halkın ve köylünün yanında olmaya davet ediyor, bu tavırlarını kınıyor ve artık yeter diyoruz. Yasa tanımaz, hukuk tanımaz, adı yerli, sahibi Lübnanlı madenci şirket durdurulmaz ve faaliyetleri sonlandırılmaz ise sadece Kirazlıyayla’da değil 35.000 hektarlık coğrafyada tüm canlıların yaşamı ve doğal varlıkları doğrudan, İznik Gölü ve Yenişehir Ovası’da dolaylı şekilde olumsuz etkilenecektir” diye konuştu.
Ne olmuştu?
30 Mart’ta ağaç kesimine başlayan Lübnanlı şirket, köylülerin ve milletvekillerinin tepkisi sonrası faaliyetine ara vermek zorunda kalmış, ancak 11 Mayıs’ta jandarma eşliğinde çalışmalarına yeniden başlamıştı. İş makinelerini durdurmak isteyen köylülerin önü jandarma tarafından kesilmiş, köye giden tüm yollar kapatılmış bazı köylüler gözaltına alınmıştı.
Kaynak: Eskimiyen