Eko Afet Platformu; Beklemektense, gelin inşa edelim!

0

Ekoloji Hareketleri Afet Platformu (Eko Afet Platformu) afet öncesi sırası ve sonrasında nasıl bir hazırlık ve çalışma içerisinde olacağımızı tartışmak üzere yaşam savunucularını bu akşam, 29 Nisan 2023 Cumartesi, Zoom toplantısına davet ediyor. Doğa olaylarının değişmesini beklemektense felaket olan sistemi değiştirmeli, doğa ile beraber-barışık ekolojik bir yaşam inşa etmeliyiz.

Ekoloji Hareketleri Afet Platformu’nun yaptığı açıklama ve toplantı çağrısı aşağıdadır:

Doğayı, kadını, emeği sömüren her şeyi ve herkesi meta olarak gören, yarıştıran, çatıştıran, bürokrasi ve tahakküm temelli bir Leviathan’la mücadele etmekle karşı karşıyayız. Son üç yüz yılda sonsuz sömürü nedeni ile ormanlarda azalmalar olmuş, ormanlar kendini onarma, koruma, devamlılık gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır.

Sel, heyelan, deprem, volkanik patlamalar ve doğal orman yangınları milyonlarca yıldır devam eden yerkürenin kendini tamamlama sürecinin devamıdır. Doğada yaşam ve canlılar bu doğal dengeyle uyumlu yaşamayı öğrenmiş ve günümüze gelmiştir. Bu doğa olaylarının felaketle sonuçlanmasının nedeni sermayenin doymak bilmez açgözlülüğü ve bunu beslemek adına endüstriyel ölçekte gerçekleştirdiği kapitalist kent, su, orman, tarım ve enerji politikalarıdır.

Her yıl rutine dönen orman yangınları maden, inşaat, güvenlik ve turizm politikaları kaynaklıdır. Adrese teslim kupon arazi yangınları, rantsal yangınlar, güvenlikçi politika yangınları, sebebi farklı olsa da amaç bu sistemin sömürü çarkına, değirmenine su taşıma yangınları olarak tarihe geçtiler.

Tarım alanlarında ikinci ürünün hızlıca ekimi için anızların yakılması, kıyı, dere, göl ve nehirlerde ki sazlıkların yok edilmesi, dağ, tepe yamaçlarında örtücü ve koruyucu orman bitki örtüsünün yok edilmesi ile yağmurların toprakta heyelana dönüşmesine neden olmaktadır.

Özellikle yanlış kentleşme politikaları sonucu dere, nehir, kıyı ve taşkın yataklarının imara açılması, kentlerin zemininin asfalt ve betonla kaplanmıştır. Böylece yağan yağmurların toprak tarafından emilmesi engellendiği için sel bir felakete dönüşmektedir. Oysa yağmur tüm canlıların var olma nedenlerinden biridir.

Tektip kentleşme ile konut, aile, toplum yapısı sömürüye uygun hale getirilmiştir. Sonrasında konut yapımına uygun olmayan; tarımsal alan, mera, dere-nehir yatakları sazlık ve bataklık alanlarda yapılmıştır. Kentleşmeye uygun olmayan bu alanlarda yapılaşma ile deprem gibi bir doğa olayının felakete dönüşmesine neden olmaktadır.

Eko Afet platformu olarak buraya kadar içinden geçtiğimiz sürecin ana çizgileri özetlemeye çalıştık. Bu durumda Ekoloji Hareketleri Afet Platformu neler yapmalı, nasıl vaziyet almalıdır? Buna ilişkin önerilerimizi aşağıda sıralıyoruz.

• Eko afet grubu günlerce süren ve söndürülmesi için hiçbir kurumun müdahale etmediği ve hatta çoğunca engellemediği, çıkan-çıkarılan yangınlara, sellere, heyelanlara müdahale etmek ve engelleyici çalışmalar yaparak başlamalıdır.

• Kapitalist sistemin felaket olduğu bilinciyle en kısa sürede önleyici politikaların üretilmesi, erken müdahale, bilginin paylaşılması, arama kurtarma ekiplerin oluşturulması ile acil müdahale ekiplerinin oluşturulması için çalışımlar başlamalıdır.

• Doğa olaylarının yaşanabileceği yerler ile ilgili tespit çalışmaları ve buna dair hazırlıklar yapılmalıdır.

• Yerelde bulunan kurumlar ve sivil toplum örgütleri ile beraber pratik ve teorik ortaklaşmalara başlanmalıdır.

• Teorik ve pratik bilginin paylaşılması için seminer, çalıştay, paneller ve söyleşiler yapılmalı.

Mayıs ayında muhtemel sel baskınları, Temmuz/Ağustos aylarında ise orman yangınları öngörülmesi zor olmayan afet/felaketler olarak karşımızda duruyor. Afet öncesi, sırası ve sonrasında nasıl bir hazırlık ve çalışma içerinde olacağımız mutlaka tartışmamız, üzerinde konuşmamız gereken bir konu.

Ayrıca grubumuzun yararlılık kapasitesini yapacağımız bu çalışmalarla arttırabiliriz. Bu nedenle 29 Nisan Cumartesi günü saat 20:00’da hazırlık/çalışma planımızı tartışacağımız Zoom toplantısına sizleri davet ediyoruz.

‘’Doğa olaylarının değişmesini beklemektense felaket olan sistemi değiştirmeli, doğa ile beraber-barışık ekolojik bir yaşam inşa etmeliyiz.”

Bu akşam saat 20.00de yapılacak toplantıya katılım için burayı tıklayabilirsiniz.

Share.

About Author

Leave A Reply